Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”– ediția 2025
Comunicat de presă
Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște va deschide marți, 14 ianuarie a.c., la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” pentru anul 2025, în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale. Programul se axează pe câteva secțiuni principale: Vizite online și fizice la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, Ateliere de Romanță, Concerte „Tinerețea Romanței”. Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” se desfășoară și în acest an sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Prin evenimentele organizate, continuăm să dezvoltăm, în anul 2025, seria de parteneriate și colaborări începute în anul 2018 cu instituții prestigioase muzicale, culturale, de învățământ, de presă din România, Republica Moldova și Diaspora. Scopul Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței” este acela de a promova, în mod special în rândul tinerilor, Romanța, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. De asemenea, programul continuă promovarea Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România și în lume, precum și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, unicul festival național din România, cu o longevitate neîntreruptă de 57 de ani, care au devenit adevărate ambasade ale culturii în județul Dâmbovița și au oferit municipiului Târgoviște binemeritatul statut de Cetate a Romanței.
Notă: Ediția din acest an a programului include o suită de vizite online desfășurate pe aplicația Zoom, la care participă grupuri de elevi și studenți din zone istorice ale României, din Basarabia și din Bucovina, alături de grupuri de vizitatori din Diaspora!
Secțiunea nr. 1. Vizite online și fizice la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” se va deschide marți, 14 ianuarie a.c., la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște prin vizite online și fizice realizate de elevi, studenți și profesori din România, precum și cu vizite online din Diaspora. Astfel, programul vizitelor realizate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, va continua în acest an să ofere tinerilor vizitatori prilejul de a intra în ambianța deosebit de frumoasă, elegantă și interesantă a unicului muzeu din România și din lume, dedicat Romanței, gen muzical care strălucește în patrimoniul cultural național. Muzeul „Casa Romanței” a fost realizat în anul 2017, cu ocazia ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național „Crizantema de aur”, de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, la inițiativa și cu participarea doctorului în istorie Teodor Vasiliu, autorul unicei monografii „Istoria Crizantemei de aur” și a dr. în istorie Andrei Vasiliu, muzeograf. Acest spațiu muzeal a fost apreciat și recunoscut de specialiști în domeniu ca fiind de mare importanță pentru cultura națională, astfel încât, în anul 2019, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a intrat oficial în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița. În acest imobil de patrimoniu s-a semnat, în anul 1968, actul de înființare a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Încă de la inaugurare în anul 2017, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște și-a desfășurat activitatea în colaborare cu Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, realizând numeroase evenimente culturale, artistice și educaționale, inclusiv ca evenimente asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Succesele vizitelor online desfășurate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște sunt confirmate de numeroasele mesaje transmise de vizitatori, încurajându-ne să continuăm și în anul 2025 această secțiune a Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, care a oferit o completare foarte inspirată la vizitele în format fizic.
Secțiunea nr. 2. Ateliere de Romanțe
Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” va continua și în anul 2025 activitatea de organizare de ateliere de romanțe, realizate în mod special în cadrul preselecțiilor regionale pentru Concursul de Interpretare al Festivalului Național „Crizantema de aur”, pentru tineri interpreți din România din Diaspora. Această secțiune educațională are în vedere informarea elevilor/studenților și profesorilor de la clasele de canto ale liceelor/facultăților de muzică din România despre istoria și evoluția Romanței, gen muzical care promovează poezia românească și limba română literară, despre virtuțile ei culturale și unioniste, remarcate de mari muzicieni ai României, despre importanța salvgardării și promovării ei, fără discriminare, în rândul tinerilor, alături de alte genuri muzicale românești și internaționale, cu atât mai mult cu cât Romanța reprezintă o parte importantă a istoriei muzicii și a culturii românești, slujită, onorată și celebrată de cei mai mari artiști, compozitori, poeți, dirijori, muzicologi și cronicari, din România și nu numai. În acest context, Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște a solicitat Ministerului Educației includerea Romanței în curricula școlară. Romanța reprezintă o parte foarte importantă a patrimoniului cultural imaterial românesc, pe care elevii și studenții români trebuie să o cunoască, să se bucure de virtuțile ei cultural-artistice și de șansa de a participa la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște.
Secțiunea nr. 3. Concerte „Tinerețea Romanței”
Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” va cuprinde și în anul 2025 o suită de evenimente artistice asociate Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 58-a. Acestea vor continua seria concertelor de mare succes, desfășurate sub patronajul CNR UNESCO în România și în Republica Moldova, începute în anul 2017. Concertele „Tinerețea Romanței”, pe care le vom organiza în anul 2025, vor oferi publicului prilejul de a cunoaște și aplauda tineri laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, acompaniați de orchestre profesioniste. Ne propunem ca prin aceste concerte să aducem în atenția publicului de toate vârstele file de aur din repertoriul istoric și contemporan al Romanței, pentru a uni marile spirite naționale din trecut cu cele ale tinerei generații, întru salvgardarea și promovarea muzicii și a poeziei românești, pentru a sluji patrimoniul național, dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român, de tradițiile și identitatea noastră culturală.
Romanța este un gen muzical de patrimoniu național, care se află în geneza Imnului Național al României. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul inițiat de organizatorii Festivalului Național de romanțe „Crizantema de aur” de înscriere a Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.
Mulțumim instituțiilor culturale implicate în organizarea programelor naționale de concerte în perioada 2017-2024: Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște, Opera Română Craiova, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa, Opera Română Braşov, Departamentul de Concerte al Radio România, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, Centrul Judeţean de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Centrul de Cultură și Artă al jud. Hunedoara, Muzeul de Artă Craiova, Casa Municipală de Cultură Zalău, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.
Mulțumim partenerilor media tradiționali: TVR, Radio România, Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR, Compania TeleRadio Moldova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), cotidianul „Ultima oră”, Radio ProDiaspora, cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”.
Mulțumim Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Federației Române și Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO pentru întreaga susținere, pe plan național și internațional, dedicată promovării Romanței, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”!
Romanța ne unește!
Director artistic,
Alina Mavrodin Vasiliu
Comments